De schouder

De schouder is een complex gewricht dat is samengesteld uit verschillende botten: het sleutelbeen (medische naam 'clavicula'), opperarmbeen (medische naam 'humerus') en schouderblad (medische naam 'scapula').De stevige spieren zorgen voor stabiliteit en een gewrichtskapsel zorgt voor bescherming. Door deze constructie kan de schouder zowel voor- en achterwaartse, zijwaartse en roterende bewegingen maken.De stabiliteit in het schoudergewricht is sterk afhankelijk van de werking van vier verschillende spieren. De grote beweeglijkheid van het gewricht heeft tot gevolg dat gewrichtskop en gewrichtskom niet strak in elkaar zitten, zoals bij het heupgewricht, maar dat de spieren rondom de schouder de kop in de kom trekken. De verzamelnaam voor deze spieren is de rotator cuff. De ligging van deze spieren zorgt vaak voor inklemmingsklachten tussen de kop van de arm en het dak van het schouderblad. Bij het heffen van de arm wordt deze ruimte kleiner. Een slijmbeurs tussen de spieren en het dak van de schouder voorkomt normaal gesproken beschadigingen door beweging.
Problemen, ziektes en aandoeningen
Aan de schouder kunnen diverse problemen voorkomen zoals: overbelasting, pees- en slijmbeursontstekingen, rotator-cuffletsel, frozen shoulder, fracturen (breuken), dislocatie (schouder uit de kom) en gewrichtsontstekingen.
Door herhaalde bewegingen met weinig afwisseling en door veroudering kan het zachte weefsel rond het gewricht ingeklemd raken. Dit irriteert de pezen en de slijmbeurs waardoor er een ontsteking kan ontstaan van de pees (tendinitis) en de slijmbeurs (bursitis). Rond de schouder ontstaat dan een zwelling en bewegen doet pijn. Een pees- en slijmbeursontsteking kan het best behandeld worden door de schouder rust te geven en door pijnstillers.

Met rotator-cuff worden de pezen en spieren bedoeld die rond het gewricht voor stevigheid zorgen. Letsel hieraan ontstaat meestal door blessures, bijvoorbeeld door een val of overbelasting bij het sporten. Maar ook veroudering, een ontsteking van de pezen en slijmbeurzen of artritis van de schouder kan dit letstel veroorzaken. Dit komt met name voor bij mensen die herhaalde bewegingen met de arm boven het hoofd maken.
Om te voorkomen dat de arm onbewust toch te hoog op getilt wordt zijn er schouderbraces die dit helpen voorkomen. Zoals de Push Med Schouderbrace en de Medi Omomed Schouderbrace.

Een val op of een klap tegen de schouder kan een dislocatie (schouder uit de kom) of botbreuk tot gevolg hebben.

Ook aandoeningen die gepaard gaan met ontstekingen, zoals reumatoïde artritis, osteoartritis en infectieuze artritis kunnen pijn in de schouder veroorzaken en de bewegingscapaciteit aantasten.

Schouderluxatie
Hier spreken we van als de schouder uit de kom is.
Ook hier is ons advies de Medi Omomed Schouderbrace